Escoles Escola Ginebró: transformant un passadís oblidat en un espai funcional

Llinars del Vallès | 2023

Tipus de intervenció: Reforma i equipament interior

Dimensions: 108m2

Durada: 1 mes i mig

L’educació és una eina poderosa que pot canviar vides i marcar el camí cap a un futur millor. A l’Escola Ginebró, una escola cooperativa a Llinars del Vallès, aquesta filosofia és el cor de tot el que fan. Recentment, aquesta escola ha protagonitzat un dels nostres projectes estiuencs que ha transformat un passadís amb un espai oblidat en una biblioteca moderna i multifuncional. Un projecte apassionant que ha canviat la manera en què els estudiants aprenen i interactuen amb l’espai escolar.  Vols saber-ne més? Doncs segueix llegint!

La història de la nova biblioteca de l’Escola Ginebró

Abans del projecte, l’espai en qüestió era un passadís oblidat que passava desapercebut i que no tenia cap utilitat definida. L’Escola Ginebró va veure el potencial en aquest espai i va decidir convertir-lo en una biblioteca plenament funcional. Aquesta transformació va ser una prova de com la visió i la innovació poden canviar radicalment un entorn educatiu. Una transformació que ha fet que aquest espai a dia d’avui sigui un espai de pas i lectura.

Vam liderar la reforma d’aquest espai per adaptar-lo a les necessitats d’una biblioteca escolar moderna. Un dels aspectes més destacables d’aquest projecte va ser el canvi de paviment. L’ús d’un paviment vinílic va ajudar a delimitar clarament les dues àrees, el passadís i la biblioteca, aportant una sensació de diferenciació visual.

reforma escuela

Abans i després de la reforma.

VULL UNA REFORMA COM AQUESTA

reforma biblioteca

La bibilioteca està dissenyada per ser un espai fluid d’aprenentatge i multifuncional.

paneles fonoabsorventes

Els panells fonoabsorvents mòbils controlen la reverberació de l’aula

La transformació en un espai multifuncional

La nova biblioteca no només és funcional, sinó que també s’ha tingut en compte el disseny tant tècnicament com estèticament.

L’ús d’un paviment vinílic va ajudar a delimitar clarament les dues àrees: el passadís i la biblioteca. Amb això es va aconseguir aportar una sensació de diferenciació visual.

El mobiliari va ser dissenyat a mida per nosaltres. Incorporant formes úniques com una caseta, un rectangle i un cercle. Aquestes formes no només són estèticament agradables, sinó que també estaven dissenyades per afavorir la comoditat dels estudiants. Els coixins encoixinats i els materials acústics ecocero, seleccionats per nosaltres, asseguraven que la biblioteca fos un espai tranquil i propici per a la lectura i l’aprenentatge.

A més de les formes integrades, els mobles que hem creat també compten amb calaixos i portes d’armari per oferir funcionalitat i emmagatzematge. Un sofà modular al centre de la biblioteca, també de la nostra creació, esdevé el punt focal de l’espai, envoltat d’una llibreria circular que proporciona fàcil accés als llibres i revistes. També hem inclòs un puff per afegir comoditat addicional.

Flexibilitat: la importancia del silenci quan el necessites

Un dels aspectes més interessants d’aquesta biblioteca és la seva flexibilitat, una característica que ha estat una part central de la nostra visió. Els panells fonoabsorbents mòbils, que hem dissenyat i implementat, permeten dividir l’espai segons les necessitats i controlar la reverberació de l’aula. Això significa que la biblioteca pot adaptar-se a una àmplia gamma d’activitats i usos, des de la lectura tranquil·la fins a sessions d’aprenentatge més actives.

Recuperem les biblioteques, guanyem comprensió lectora

Aquest projecte a l’Escola Ginebró no és només una història d’èxit a nivell local, sinó que també ressalta la importància de les biblioteques escolars en el sistema educatiu català. El baix nivell de comprensió lectora dels alumnes catalans és una preocupació, i les biblioteques escolars poden ser una part crucial de la solució.

La Conselleria d’Educació té previst anunciar un pla per reactivar les biblioteques escolars, que és fonamental per recuperar els bons hàbits lectors. Aquestes biblioteques no només han de ser espais amb llibres, sinó que han de comptar amb un fons viu i atractiu pels estudiants.

El projecte de transformació de l’espai a l’Escola Ginebró és una prova de com la visió, la innovació i el compromís poden canviar radicalment l’entorn educatiu. Aquesta biblioteca no només és un espai d’aprenentatge, sinó també és un gran model per recuperar la lectura dels alumnes. Amb la promesa d’un pla per reactivar les biblioteques escolars esperem ajudar a moltes més escoles a fer reviure aquests espais.


Equipaments relacionats


Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.