Guia per la naturalització d’espais exteriors per residències

12/04/2024

Grup Efebé

Com millorar la naturalització d’espais exteriors a les residències?

En l’univers de les residències per a persones grans, el disseny i la naturalització d’espais són elements crucials per al benestar i la qualitat de vida dels residents. Mentre que les residències tradicionals sovint es perceben com a entorns institucionals i freds (conclusions del baròmetre Grup Efebé), a Efebé ens esforcem per crear llars vibrants i acollidores que promoguin la salut física i mental dels qui hi viuen. En aquest article, explorarem en detall els beneficis del disseny centrat en les persones i la integració de la natura en l’entorn de les residències, així com proporcionarem consells pràctics per a aquells que estiguin considerant implementar canvis en el disseny d’una residència.

jardi residencia

1. Beneficis de la naturalització d’espais

Impacte positiu en la salut mental i emocional

Els estudis han demostrat que els entorns naturals i ben dissenyats poden tenir un impacte significatiu en la salut mental i emocional de les persones grans (consulta el nostre baròmetre per a més informació). La presència de vegetació i elements naturals en l’entorn pot reduir l’estrès, l’ansietat i la depressió, i promoure una sensació de calma i benestar.

Per exemple: Pots incorporar jardins terapèutics amb plantes aromàtiques i camins naturals, per millorar l’estat d’ànim i la interacció social dels residents.

Millora de la qualitat del son

Un entorn ben dissenyat i naturalitzat també pot contribuir a millorar la qualitat del son dels residents. L’exposició a la llum natural durant el dia i la implementació de sistemes d’il·luminació adequats poden regular els cicles de son i vigília, ajudant els residents a dormir millor per la nit.

Idea: Podries implementar estratègies de disseny que maximitzin l’entrada de llum natural i visualització de la vegetació exterior des de l’interior de l’edifici.

Estalvia energia amb aquests 6 consells.

Reducció de la sensació d’aïllament social

Els espais ben dissenyats i naturals també poden fomentar la interacció social i reduir la sensació d’aïllament entre els residents. La creació d’àrees comunes acollidores a l’aire lliure, com ara patis i terrasses, pot proporcionar un espai perquè els residents es reuneixin, socialitzin i gaudeixin d’activitats a l’aire lliure junts.

Proposta: Dissenyar un pati central amb zones de descans, jocs i horts urbans, on els residents puguin participar en activitats grupals i sentir-se connectats amb la natura i entre ells.

personas mayores andando

2. En què ajuda la integració de vegetació autòctona i mobiliari urbà?

Promoció de la salut física

La integració de vegetació autòctona i mobiliari urbà en els espais exteriors de les residències pot promoure la salut física dels residents en facilitar la realització d’activitats a l’aire lliure i promoure un estil de vida actiu.

Idea: Fer la instal·lació de bancs i àrees de descans enmig de jardins botànics pot animar els residents a fer passejades i gaudir de l’entorn natural.

Agafa inspiració amb aquestes 6 taules d’exterior per a residències de gent gran fent clic aquí.

Foment de la connexió amb la natura

La presència de vegetació autòctona i elements naturals en l’entorn de la residència pot fomentar la connexió amb la natura i millorar el benestar emocional dels residents. La creació d’espais verds accessibles i atractius, com ara jardins i parcs, pot proporcionar un refugi tranquil on els residents puguin relaxar-se, meditar i gaudir de la bellesa natural que els envolta.

Estimulació sensorial i cognitiva

La integració de vegetació autòctona i elements naturals en l’entorn de la residència pot estimular els sentits i promoure la cognició entre els residents. Per exemple, la presència de plantes aromàtiques i colorides pot despertar la curiositat i l’interès dels residents, proporcionant una experiència sensorial enriquidora i estimulant.

Silla Linear Steel

Cadira Linear Steel

3. Afegeix equipament esportiu urbà i fomenta activitats a l’exterior

Promoció d’un estil de vida actiu

La instal·lació d’equipament esportiu urbà, com ara màquines d’exercici a l’aire lliure i pistes de caminar, pot promoure un estil de vida actiu entre els residents i millorar la seva salut física i benestar general.

Idea: Pots incorporar un circuit d’exercicis a l’aire lliure, on els residents puguin participar en activitats de baix impacte per a enfortir els seus músculs i millorar la seva resistència cardiovascular.

Foment de la socialització i la diversió

Les activitats a l’aire lliure, com ara els horts urbans i les classes de ioga a l’aire lliure, poden fomentar la socialització i la diversió entre els residents, promoure un sentiment de comunitat i pertinença.

Aplica-ho organitzant regularment activitats a l’aire lliure, on els residents puguin participar en la jardineria, la dansa i altres hobbies recreatius, gaudint de l’aire fresc i la companyia dels seus companys.

Millora del benestar i la qualitat de vida

La participació en activitats a l’aire lliure i l’ús d’equipament esportiu urbà poden contribuir a millorar el benestar i la qualitat de vida dels residents en proporcionar-los una sortida per a l’estrès i l’ansietat, i promoure una sensació d’èxit i satisfacció personal. Pots oferir una àmplia gamma d’activitats a l’aire lliure, des de classes de tai chi fins a passejades guiades per la natura, dissenyades per millorar la salut física i mental dels teus residents i fomentar un estil de vida actiu i saludable.

huerto urbano

4. Quins elements de disseny podem usar per a la naturalització d’espais exteriors?

Selecció de vegetació autòctona

L’elecció de plantes i arbres autòctons és fonamental per crear un entorn naturalitzat i sostenible en les àrees exteriors d’una residència. Les espècies autòctones estan adaptades al clima i les condicions del sòl de la regió, la qual cosa les fa més resistents a les malalties i plagues, i requereixen menys aigua i manteniment. En seleccionar vegetació autòctona, com ara arbustos natius, arbres frondosos i plantes perennes, podem crear un paisatge divers i atractiu que atregui la fauna local i proporcioni refugi i aliment per als insectes i ocells.

Disseny de zones verdes funcionals

El disseny de zones verdes funcionals és essencial per maximitzar l’ús i gaudir dels espais exteriors d’una residència. Les zones verdes poden incloure àrees de descans i relaxació, jardins terapèutics, horts urbans i espais per a activitats a l’aire lliure. En planificar el disseny de les zones verdes, és important tenir en compte les necessitats i preferències dels residents, així com l’accessibilitat i la seguretat. Per exemple, es poden crear camins accessibles i pavimentats per facilitar l’accés dels residents amb cadires de rodes o amb mobilitat reduïda, i es poden instal·lar bancs i àrees de descans a llocs estratègics per promoure la socialització i el descans.

Descobreix 4 consells per triar mobiliari d’exterior per a persones grans aquí.

Incorporació d’elements d’aigua

La incorporació d’elements d’aigua, com ara fonts, estanys i rierols, pot afegir un toc de serenitat i frescor a l’entorn naturalitzat d’una residència. El so de l’aigua en moviment pot tenir un efecte relaxant i terapèutic, i proporcionar un punt focal atractiu per als residents i visitants. A més, els elements d’aigua poden atreure la vida silvestre i crear un hàbitat aquàtic divers i dinàmic.

Ús de materials naturals i sostenibles

L’ús de materials naturals i sostenibles en el disseny d’espais exteriors pot contribuir a l’estètica i la funcionalitat de l’entorn, alhora que redueix l’impacte ambiental i promou la sostenibilitat. Per exemple, es poden utilitzar paviments permeables, com ara adoquins de pedra natural o graveta, per permetre la infiltració d’aigua al sòl i reduir l’escorrentia superficial. A més, es poden utilitzar fustes certificades pel FSC (Forest Stewardship Council) per a la construcció d’estructures i mobles a l’aire lliure, garantint que provenen de boscos gestionats de manera sostenible.

Il·luminació ambiental i eficient

La il·luminació ambiental i eficient és clau per crear un entorn segur i acollidor als espais exteriors d’una residència durant la nit. Es poden utilitzar llums LED de baix consum energètic i sistemes d’il·luminació direccionals per ressaltar característiques naturals i arquitectòniques, com ara arbres, camins i àrees de descans. A més, es poden instal·lar llums solars en àrees on no hi ha accés a la xarxa elèctrica, aprofitant l’energia renovable del sol per il·luminar els espais exteriors de manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

Amb aquests elements de disseny, podem transformar els espais exteriors d’una residència en un oasi natural i acollidor que promogui el benestar i la qualitat de vida dels seus residents!

Lámpara sin cables Giravolta

Làmpara sense cables Giravolta

En resum, el disseny i la naturalització d’espais a les residències per a persones grans poden tenir un impacte significatiu en el seu benestar físic, mental i emocional. En integrar vegetació autòctona, mobiliari urbà, equipament esportiu urbà i activitats a l’aire lliure en l’entorn de la residència, podem crear un ambient acollidor, estimulant i saludable que promogui la salut i la felicitat dels que hi viuen. A Efebé, estem compromesos a transformar les residències de persones grans en llars vibrants i humanitzades que millorin la qualitat de vida dels seus residents i fomentin un envelliment actiu i saludable. Contacta amb nosaltres aquí per descobrir com podem ajudar-te a crear una residència que sigui un lloc on els residents puguin viure amb benestar i qualitat de vida!

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.