Marco Inzitari: “Les residències s’han de repensar i han de ser més semblants al domicili”

04/04/2023

Grup Efebé

Marco Inzitari, impulsor del BALL, ha estat entrevistat pel periodista Xavier Bosch, del Diari ARA.

El doctor Marco Inzitari (Florència, 1976) fa quinze anys que viu a Catalunya. Actualment, és director d’Atenció Integrada i investigació del Parc Sanitari Pere Virgili, com a cap del Grup de Recerca en Envelliment de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron i, més teòricament, com a professor de ciències de la salut de la UOC. Ara impulsa el BALL (Barcelona Aging coLLaboratory), el primer living lab amb la gent gran com a protagonistes de les decisions.

Xavier Bosch planteja la pregunta esperada: “Què és el BALL?”. “El Barcelona Aging coLLaboratory és una plataforma pensada perquè les persones grans estiguin al centre i puguin opinar sobre com volen els nous serveis o els nous productes. A més, ens agrada que suggereixi l’acció de ballar. És justament una plataforma de col·laboració, un ecosistema amb diferents actors, tots implicats amb la vellesa o l’envelliment”, comenta Marco.

L’any 2050 una de cada tres persones tindrà més de 65 anys

L’envelliment a Catalunya continua desbocat al doble del nivell mundial. “Hi haurà entre un 12% i un 15% de gent que tindrà més de 85 anys. Catalunya és un país molt longeu. Això és un fet molt positiu. Pensem que al començament del segle XX, l’esperança de vida a Espanya era d’uns 30 anys i pocs. Avui arribem gairebé als 86 anys en dones”, comenta Marco Inzitari.

Algunes de les preocupacions presents a la societat són les malalties cròniques, la dependència o el fet que en algun moment no hi haurà cuidadors suficients per a tota la gent gran. Inzitari reconeix que “molt sovint, els cuidadors professionals són persones immigrants i que també, com la gent gran, estan molt poc dignificades, perquè estan poc formades i poc reconegudes a escala social i salarial. Tot això ho haurem de redignificar, perquè és una professió capital.”

Per acabar, si vols veure l’entrevista completa, compartim l’enllaç a la pàgina web del Barcelona Aging coLLaboratory.

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.