Com crear espais de treball col·laboratiu

04/03/2022

Grup Efebé

Un aspecte essencial a les oficines d’aquest 2022 és el benestar laboral. De fet, l’equip treballa més a gust en un entorn adaptat i, alhora, genera una millora directa de la seva productivitat. Per això, el disseny d’oficines ha fet un tomb, deixant enrere el concepte tradicional cap a unes oficines adaptades pel benestar. Vols espais de treball col·laboratiu?

La situació generada per la pandèmia ha estat en part una oportunitat per centrar-nos en el que és important, el benestar dels treballadors i treballadores. El canvi de model a la no presencialitat ha ajudat a replantejar els espais de treball. Des de fa un temps, a l’hora de dissenyar-los, cada vegada és més essencial posar les persones al centre. Amb aquesta filosofia basada en la humanització dels entorns laborals, es considera essencial satisfer les necessitats de les persones, així com el seu benestar.

A continuació, et donem consells per crear una oficina col·laborativa.

Un entorn col·laboratiu adaptat

Comptar amb espais per a un treball col·laboratiu fomenta la creativitat dels treballadors i treballadores. Amb sales de reunions, espais soft-seating, racons amb mobiliari adaptat per a sessions de co-creació (Manual Thinking) o inclús d’altres per a tallers amb mobiliari ergonòmic i confortable, com ara grades o pufs, el disseny de les oficines se centra cada vegada més en el treball col·laboratiu.

A través de la pandèmia ens hem adonat que l’oficina ha de proporcionar més espai de treball compartit. Les tasques individuals són més adequades pel teletreball, tot i que la flexibilitat que defineix aquesta etapa deixa a la persona treballadora la llibertat de decidir on fer cada tasca, segons on se senti més còmode i sigui més eficient.

Una persona pot començar al dia al seu lloc de treball a l’oficina i seguir el matí amb una reunió informal a un entorn soft-seating. Després, pot dinar a l’office i continuar treballant allà mateix, fins que calgui entrar a una reunió per videotrucada, des de les cabines adaptades, amb aïllament del so i pantalla, càmera i micro.

Millor relació entre companys

Per tal que el treball col·laboratiu flueixi, ha d’existir un bon clima dins l’equip. Les oficines també han de comptar amb espais per a desconnectar i reforçar el bon rotllo. Per això, també és essencial la presencialitat, per millorar els vincles vigents.

Aquestes zones d’oci que comentem poden ser espais WorkCafè amb sofàs i pufs, o espais exteriors, per sortir durant una estona i poder treballar de nou amb l’energia renovada. També zones ex-work, com les anomenem a Efebé, que entenem com espais adaptats per a activitats fora de les tasques laborals de l’empresa. Fer anglès, ioga, o comptar amb un espai per a la maternitat. Tot plegat ajuda a reforçar els valors comuns, millora la comunicació dins l’equip i augmenta la motivació, fent que estiguin més a gust en el seu lloc de treball. Un ambient sa redueix l’estrès.

Exemple d’una oficina col·laborativa

L’últim projecte de Grup Efebé ha estat l’adequació de les oficines de TransPerfect al centre de Barcelona, concretament a l’edifici Generali situat al Passeig de Gràcia. Aquest és un exemple d’una oficina col·laborativa. Compten principalment amb una cuina office amb diferents racons adaptats per a treballar en equip i col·laborar conjuntament.

TransPerfect

Fotografia del projecte d’Efebé a les oficines de TransPerfect, a Barcelona

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.