3 consells ECO per a una oficina sostenible

14/01/2022

Grup Efebé

Has plantejat els teus propòsits d’any nou? A Grup Efebé volem adoptar nous hàbits més saludables i sostenibles. Tots i totes tenim la responsabilitat de cuidar del nostre planeta i del medi ambient i què millor que treballar el dia a dia per a una oficina sostenible.

A l’hora d’escollir materials, productes, col·laboradors, s’ha de fer el pas a escollir empreses que tinguin segell representatiu ECO. Coneixes els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS)? És essencial que l’activitat de l’empresa es pugui vincular i fer accions socials i sostenibles per a complir l’Agenda 2030.

Vols apostar per la sostenibilitat? En aquest article de Grup Efebé t’expliquem com aconseguir una oficina eco-friendly.

1. Confort acústic, tèrmic i lumínic

En primer lloc, la teva oficina sostenible ha de comptar amb un confort ambiental regulat i de qualitat. Il·luminació, soroll, temperatura o ventilació són alguns dels paràmetres a tenir en compte. A continuació t’ho expliquem en detall.

Pel que fa al confort lumínic, es recomana utilitzar la màxima llum natural possible, doncs, aprofitar la llum solar que entra per les finestres. A més, un consell bàsic, però essencial és recordar apagar sempre les llums. Si ningú pren la responsabilitat, als passadissos, sales de reunions o altres zones comunes, acostumen a quedar enceses.

En el cas del confort tèrmic, el millor per a una eficiència energètica és regular la temperatura, sense excedir-se ni amb l’aire condicionat ni amb la calefacció. Doncs, l’entorn de treball s’ha de trobar a l’estiu entre 23 ºC i 26 ºC i a l’hivern entre  20 ºC i 24 ºC.

Les persones treballadores s’han de poder sentir a gust a l’oficina, per això un altre element essencial és el confort acústic. Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) cal “reduir els nivells per sota de 53 decibelis durant el dia”. Espanya, juntament amb Japó, és un dels països amb un major índex de població exposada a alts nivells de soroll, segons indica Interempresas. A Efebé acostumem a incorporar elements fonoabsorbents per reduir la reverberació acústica.

oficina sostenible

Fotografia del projecte de Propulse Video, fet per Efebé, a Barcelona

2. Reduir, reutilitzar i reciclar

La regla de les 3R de la sostenibilitat consisteix a reduir l’impacte que generem sobre el medi ambient. A l’oficina recomanem consumir menys energia, per exemple, apagant sempre l’ordinador en marxar o posant un temporitzador.

Reduir l’ús de plàstics, utilitzar coberts comuns i també del paper. És una de les causes principals de la deforestació. En lloc d’imprimir notes informatives per l’equip, fer-ho de forma digital. Vivim en una era digital, però encara es fa servir molt paper.

També posaríem un punt de reciclatge visible per les persones treballadores. Una paperera per reciclar el paper i el cartó al costat de la impressora i una sèrie de papereres pels plàstics, el rebuig, el vidre i l’orgànic.

3. Disseny biofílic

Una tendència cada vegada més comuna a una oficina sostenible és la del disseny biofílic. Incorporar plantes o jardins verticals als espais de treball millora l’estat de les persones treballadores.

Amb només el fet d’incloure elements naturals, millora en gran mesura la qualitat de l’aire interior i, en conseqüència, el benestar físic i mental de les persones.

 

Com ho veus? Anima als teus companys i companyes a fer possible un canvi a la vostra oficina. Junts ho aconseguirem abans!

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.